Do osób potrzebujących trafią owoce i warzywa. To skutki porozumienia z Bankiem Żywności

Marnowanie jedzenia to jeden z ważniejszych problemów XXI w. Statystyczny Polak wyrzuca aż 247 kg jedzenia, co plasuje Polskę na piątym niechlubnym miejscu w Unii Europejskiej. Z drugiej strony aż 1,6 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.
Aby zapobiegać marnotrawieniu jedzenia i pomagać osobom w skrajnym ubóstwie organizowane są akcje takie jak: lodówki społeczne czy banki żywności. Działanie banków żywności polega na minimalizacji strat produktów spożywczych. Dzięki zaangażowaniu pracowników z Milicza udało się zawiązać porozumienie z Bankiem Żywności. Więcej tutaj.
Współpraca z supermarketami
W tym tygodniu Ośrodek Pomocy Społecznej w Miliczu, poprzez umowę z Bankiem Żywności we Wrocławiu, nawiązał współpracę z supermarketami. Na mocy porozumienia, warzywa i owoce ze sklepów będą przekazywane, za pośrednictwem pracowników OPS, osobom potrzebującym. Taka dostawa ma odbywać się kilka razy w tygodniu.