Kuchnia Doliny Baryczy – karp milicki
#1 Karp Milicki
Najbardziej znaną rybą ze Stawów Milickich jest karp. O jego wyjątkowości świadczy zarejestrowanie Karpia Milickiego jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Powstał on ze skrzyżowania karpia hodowanego w tym regionie od średniowiecza, z linią karpia węgierskiego, dzięki czemu uzyskano rybę o większej masie mięśniowej oraz wygrzbieceniu. Muszą minąć 3 lata, aby karp milicki trafił na nasz stół.
#2 Ryba polecana przez lekarzy
Karp Milicki jest to tradycyjne produkt regionalny wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa Rozwoju Wsi. Jego mięso jest bardzo delikatne i choć ryba ta zawiera sporo tłuszczu, to razem z białkiem jest bardzo dobrze przyswajalna. Karp milicki zawiera wiele soli mineralnych i witamin. Spożywanie tej ryby jest polecane przez lekarzy jako profilaktyka zmniejszająca ryzyko choroby wieńcowej.
#3 Kuchnia Doliny Baryczy- największe przysmaki z karpia
Fani zupy rybnej będą zadowoleni! Zupa rybna z karpia milickiego jest szczególnie popularną potrawą w tym regionie.
#Pierogi
Większość z nas uwielbia pierogi. Jeśli jesteś fanem tej tradycyjnej polskiej potrawy, a do tego uwielbiasz karpia to idealnie trafiłeś! Pierogi nadziewane farszem z mięsa z karpia to kolejna z potraw regionalnych Doliny Baryczy.
# Karp Wędzony
Szczególną popularnością w Dolinie Baryczy cieszy się karp wędzony. Ma on swój specyficzny i oryginalny smak. Proces wędzenia sprawia, że ryba staje się bogatsza w składniki odżywcze. To, że ryba jest wysokiej jakości daje jeszcze lepszy smak.
W Dolinie Baryczy można znaleźć mnóstwo karczm i restauracji wyróżniających się regionalną architekturą, klimatycznym, a zarazem kameralnym wnętrzem oraz bogactwem smaku prosto z natury z karpiem milickim w roli głównej!