Po co marnować jedzenie skoro można się nim podzielić?
Marnowanie jedzenia przez kraje wysoko rozwinięte to poważny problem XXI w. Statystyczny Polak wyrzuca aż 247 kg jedzenia, co plasuje Polskę na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Jednym z głównych powodów takiego stanu rzeczy są zbyt duże porcje posiłków.
Wyrzucanie jedzenia łączy się z marnowaniem pieniędzy, ogromnych ilości wody oraz energii niezbędnej do jej produkcji, transportu, przechowywania oraz przygotowania. Warto jednak pamiętać, że w okolicy są osoby, które potrzebują posiłków.
Lodówka społeczna
Inicjatywa lodówki społecznej polega na umieszczeniu w niej nadmiaru jedzenia. Dzięki temu zamiast wyrzucać, można podzielić się z kimś kto tego potrzebuje.
Szczególnie teraz w okresie świątecznym warto skorzystać z pomysłu. Milicka lodówka społeczna znajduje się przy Zespole Szkół na ul. Trzebnickiej.