Mięso roślinne na burgery – z czego jest zrobione? - Miliczinfo.pl

Mięso roślinne na burgery – z czego jest zrobione?

Wegańskie mięso dawno przestało być bezsmakową masą, w niczym nie przypominającą „prawdziwej” wołowiny. Obecnie producenci gotowych produktów oraz restauracje prześcigają się w tworzeniu zamienników mięsnych burgerów, które są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź, jakie składniki możesz znaleźć w mięsie roślinnym na burgery!
fot. materiał partnera

Czym jest mięso roślinne?

Mięso roślinne to coś więcej niż kotlet sojowy. To produkt przygotowany według unikalnej receptury, który swoim smakiem, konsystencją, a nawet wyglądem ma możliwie jak najdokładniej imitować tradycyjną wołowinę. Dzięki temu burger wege zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe, a przy tym trafi w wymagania osób, które mięsa jeść nie chcą lub nie mogą.

Wybierając wege burgery, zwróć uwagę na składniki, z których zostały przygotowane. Fakt, że produkt został oznaczony jako „mięso roślinne” nie oznacza automatycznie, że jest zdrowszy od wołowiny. Zdarza się bowiem, że taki gotowy burger zawiera wyłącznie mąkę pszenną z przyprawami. Oczywiście na rynku znajdziesz też szereg zdrowszych burgerów.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mięsa roślinnego na burgery?

Najzdrowsze burgery wege to te przyrządzone z roślin strączkowych: czarnej fasoli, grochu, bobu, a także brokułów czy buraczków. Te ostatnie zwykle pozwalają uzyskać efekt „krwistości” burgera i jego charakterystyczny kolor.

Dobrym składnikiem na burgery jest także soja. Obecnie dietetycy przestrzegają jednak przed spożywaniem jej w zbyt dużych ilościach. Zawiera bowiem fitoestrogeny – związki działające podobnie do żeńskich hormonów płciowych. Oczywiście soja ma też mnóstwo dobroczynnych związków. Jednak trzeba pamiętać o urozmaiconej diecie, bazującej także na innych składnikach roślinnych.

Najlepsze mięso roślinne na burgery to takie, które jest najmniej przetworzone. Szukaj więc produktów bez zbędnych dodatków, polepszaczy smaku oraz nadmiaru sodu. Zwróć też uwagę na zawartość olejów palmowego i kokosowego, niestety dość często dodawanych do roślinnych burgerów.

Wege burger z restauracji czy z własnej kuchni?

Oczywiście możesz też pokusić się o samodzielne przygotowanie mięsa roślinnego na burgery. Dzięki temu zyskasz pewność składu swoich dań. Musisz jednak liczyć się z tym, że bez wielu dodatków, w tym sodu, smak roślinnego mięsa będzie dość daleki od smaku tradycyjnej wołowiny.

Po zdrowe wege burgery Warszawa możesz też wybrać się do Pasibusa. To miejsce na mapie Stolicy, w którym dbałość o wysokiej jakości składniki ma szczególne znaczenie. Burger masterzy Pasibusa stworzyli tu autorski kotlet wege, na którego możesz podmienić wołowinę w dowolnym burgerze. Zamawiając tutaj masz pewność, że dostaniesz ręcznie wykonanego roślinnego burgera, a nie gotowy produkt z marketu.

Zarówno wege, jak i tradycyjne burgery mogą być zdrowym i pełnowartościowym daniem. Wszystko zależy od tego, z czego zostały wykonane. Postaw na jakość potraw, a zawsze dostarczą one Twojemu organizmowi cennych wartości odżywczych!