Atrakcje Ruda Sułowska. Smaki Doliny Baryczy – Gospoda 8 Ryb w Rudzie Sułowskiej
Kuchnia Doliny Baryczy opiera się na produktach regionalnych. Najbardziej znaną rybą hodowaną w Stawach Milickich jest karp. W tym regionie polski, karp przyrządzany jest przez cały rok, a nie tylko na Boże Narodzenie. O wyjątkowości karpia świadczy zarejestrowanie go jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Karp jest zdrową rybą, polecaną przez lekarzy – zawiera wiele soli mineralnych i witamin.
Gospoda 8 Ryb
Jednym z miejsc, w którym można znaleźć karpia przez cały rok jest Gospoda 8 Ryb, znajdująca się w Rudzie Sułowskiej. Jak nazwa miejsca wskazuje, poza daniami z karpia, restauracja przygotowuje pyszne potrawy z innych ryb słodkowodnych: sandacza, okonia czy jesiotra. To miejsce, w którym zawsze trafisz na świeżą rybę, gdyż pochodzą one z tradycyjnej hodowli. Do potraw podawane jest również lokalne wino.
Gospoda posiada 3 odrębne sale, obok niej znajduje się łowisko wędkarskie z 50 stanowiskami oraz zewnętrznymi wiatami. Jest to idealne miejsce na relaks w pięknym otoczeniu.
Zobacz też: Kuchnia Doliny Baryczy – karp milicki