Smaki Doliny Baryczy. Do jakiego lokalu w powiecie milickim warto się wybrać? - Miliczinfo.pl

Smaki Doliny Baryczy. Do jakiego lokalu w powiecie milickim warto się wybrać?

W powiecie milickim jest szeroki wybór lokali, które przygotowują dania z lokalnych produktów. Sprawdź do jakiej restauracji się wybrać.
pexels.com

Kuchnia Doliny Baryczy opiera się przede wszystkim na lokalnych produktach. Pierwszym skojarzeniem z tym regionem są stawy milickie oraz karp, który jest najpopularniejszą rybą wyławianą z nich. W powiecie milickim jest wiele restauracji, które serwują świeże ryby w połączeniu ze składnikami od lokalnych dostawców. Przedstawiamy kilka z nich.

Zobacz też: Gdzie zjeść rybę w powiecie milickim? 5 restauracji z lokalnymi produktami

#1 Restauracja “Teo”

Jednym z głównych atutów restauracji jest widok z niej prosto na staw oraz taras na wodzie. Specyficzny kąt nachylenia dachu nawiązuje do tradycyjnej architektury Doliny Baryczy. W restauracyjnym menu królują dania rybne. Jednym ze specjałów jest karp w sosie porowym podany z puree selerowo – marchewkowym oraz amur w sosie selerowo – koperkowym z talarkami buraków. Większość produktów, z których przygotowywane są dania pochodzi z własnej hodowli oraz lokalnych przedsiębiorców. W restauracji można skosztować przetworów z Z Chaty Łaniaków, miody z pasieki Pana Michała Frankiewicza z Ostrowąsów czy też wina z Winnicy De Sas oraz Winnicy Anny.

Zobacz też: Winnica De Sas oraz Winnica Anna

Dla właścicieli restauracji “Teo” środowisko jest bardzo ważne. Dbają o nie poprzez segregacje odpadów, korzystanie z gazu ziemnego oraz korzystanie z opakowań ulegających w krótkim czasie biodegradacji.

Godziny otwarcia od maja – września:

środka, czwartek, niedziela: 12:00 – 21:00
piątek, sobota: 12:00 – 22:00

Adres: Krotoszyńska 7 a, 56-330 Cieszków

#2 Restauracja “W Starym Młynie”

Gotowanie jest ogromną pasją właścicielki restauracji. Szefowa kuchni przygotowuje potrawy opierające się na produktach regionalnych Doliny Baryczy, co gwarantuje zawsze świeżość i wyjątkowy smak. W ofercie restauracji “Stary Młyn” znajdziemy przede wszystkim karpia w wielu odsłonach m.in. przygotowanego klasycznie po milicku, karpia smażonego z cebulką, czy też smażonego w sosie grzybowym z kurkami. Jednym z najbardziej specyficznych potraw serwowanych w “Teo” jest karp w sosie jabłkowo-miodowym z placuszkami rostii podawany z kapustą zasmażaną. Poza klasykiem wśród ryb znajdziemy także cenioną rybę słodkowodną sandacza, potrawy z mięsa wołowego, wieprzowiny, drobiu oraz dania wegetariańskie. Po daniu głównym warto spróbować szarlotki po wiedeńsku podawanej na ciepło, która jest specjałem pana domu i właściciela.

Przed lokalem przygotowano miejsce, w którym można rozpalić ognisko, przyrządzić grilla oraz zadaszone miejsce.

Godziny otwarcia: wtorek – niedziela: 12:00 – 22:00

Adres: Niesułowice 25, 56-300 Niesułowice

Zobacz też: Kuchnia Doliny Baryczy – karp milicki

#3 Restauracja w Ptasiej Osadzie

To kolejne wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Doliny Baryczy. W restauracji serwowane są potrawy kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Inspiracją lokalu jest sezonowość, dzięki czemu dania są zawsze świeże i zależne od tego, co w danym momencie znajduje się na okolicznych polach, łąkach i lasach w Dolinie Baryczy. Składniki pochodzą z ekologicznych upraw oraz hodowli, co zapewnia wysoką jakość dań oraz ich smak. W lokalu serwowane są śniadania, obiady i kolacje. Jedną z lokalnych potraw podawanych w “Ptasiej Osadzie” jest zupa rybna przygotowywana według przepisu milickich rybaków. Ponadto w restauracji można skosztować własnych wędlin i przetworów z lokalnych produktów. Potrawy zachwycają nie tylko smakiem, ale także sposobem podania i kompozycją, która wygląda niczym z obrazka.

Godziny otwarcia: codziennie od godz. 7:00 – 22:00.

Adres: Joachimówka 22, 56-300 Milicz

#4 Restauracja Grabownica

Restauracja położona jest w samym sercu stawów milickich. Właścicielom lokalu zależy na zadowoleniu gości, dlatego też korzystają tylko ze świeżych oraz pierwszorzędnej jakości składników. W menu królują ryby z Doliny Baryczy, ale także jest wiele propozycji z wykorzystaniem ryb morskich oraz mięsa. Goście mogą tu skosztować pierogów z farszem z karpia, karpia smażonego z cebulka lub pieczonego z sosem cytrynowym oraz innych ryb takich jak pstrąg, dorsz czy sandacz.

Z restauracji rozpościera się przepiękny widok na Staw Grabownica, który jest największym akwenem kompleksu Stawno.

Godziny otwarcia: środa – niedziela: 12:00 – 19:00

Adres: Grabownica 4, 56-300 Grabownica

Źródło: Media

Więcej z Miliczinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *