Gdzie zjeść rybę w powiecie milickim? 5 restauracji z lokalnymi produktami - Miliczinfo.pl

Gdzie zjeść rybę w powiecie milickim? 5 restauracji z lokalnymi produktami

W powiecie milickim jest wiele restauracji serwujących dania przygotowane z lokalnych produktów. Sprawdź gdzie zjesz rybę prosto z Doliny Baryczy.
Gdzie zjeść rybę w powiecie milickim? 5 restauracji z lokalnymi produktami/pexels.com

Dolina Baryczy jest jednym z najcenniejszych przyrodniczo regionów na terenie Polski. Kuchnia opiera się przede wszystkim na produktach regionalnych, pochodzących od lokalnych przedsiębiorców lub stawów milickich. Najpopularniejszą rybą pochodzącą ze stawów jest karp. Przedstawiamy kilka restauracji, w których zjesz świetnie przyrządzona i zawsze świeżą rybę.

Zobacz też: Kuchnia Doliny Baryczy – karp milicki

#1 Smażalnia ryb “U Bartka”

Charakterystyczna drewniana restauracja powstała w 2010 roku. Jednym z największych atutów smażalni jest jej lokalizacja nad stawem i widok na wodę z tarasu. W menu znajdują się lokalne ryby z Doliny Baryczy w połączeniu z innymi produktami tego regionu. Ryby takie jak karp, jesiotr, lin, tołpyga, sum, sandacz, szczupak czy amur są zawsze świeże i przyrządzane w oryginalnej kompozycji przypraw. Szefowie kuchni nie podają sosów do ryb, które zabiłyby wyjątkowy smak tego mięsa. Ciekawą propozycją w ofercie jest sum z czosnkiem, który zajął I miejsce w konkursie MISTRZA KARPIA w 2014 roku.

Adres: Średzina 5, 56-330 Nowy Zamek

#2 Gospoda 8 Ryb

Karp kojarzy się każdemu ze świętami Bożego Narodzenia, jednak w Gospodzie 8 Ryb zjesz go przez cały rok. Menu restauracji opiera się na świeżych rybach pochodzących prosto ze stawów milickich, podawanych na wiele ciekawych sposobów. Klienci mogą tu skosztować zup rybnych, pierogów z farszem z karpia, suma pieczonego podawanego z sosem holenderskim czy też marynowanego jesiotra. Gospoda 8 Ryb zlokalizowana jest tuż przy łowisku wędkarskim, w którym przygotowano 50 stanowisk.

Adres: Ruda Sułowska 20

#3 Nasza Karczma

To kolejna restauracja na mapie powiatu milickiego, która wykorzystuje dobrodziejstwa Doliny Baryczy. Dania przyrządzane są z lokalnych, zawsze świeżych produktów, a w menu znajdują się takie potrawy jak: zupa rybna z karpia, filet z karpia, pstrąg z masłem ziołowym czy też smażone dzwonki z karpia. Poza propozycjami rybnymi, w lokalu można także zjeść klasyczne dania kuchni polskiej m.in. placki ziemniaczane, kotleta schabowego bądź pierogi.

Adres: ul. Mickiewicza 16, Milicz

Szczegółowe informacje o restauracji poniżej:

#4 Smażalnia Ryb “Pod Dębami”

Jest to rodzinna smażalnia ryb, która powstała przede wszystkim z miłości do gotowania. Restauracja położona jest w malowniczej Dolinie Baryczy tuż nad stawem Duża Grabówka w Grabówce. W menu znajdują się przede wszystkim różne gatunki ryb m.in. karp i dorsz. Ponadto lokal mieści się tuż przy pomarańczowym szlaku rowerowym, dlatego też może być świetnym punktem na przerwę w przejażdżce.

Adres: Grabówka 18

#5 Restauracja Nad Zalewem

Restauracja położona jest nad milickim zalewem, przy ulicy Kolejowej. W menu poza klasyczną rybą, znajdują się także ciekawe wersje m.in. karp smażony z cebulą i pieczarkami, dorsz w cieście piwnym czy tez okoń w sosie kurkowym. W lokalu można organizować imprezy okolicznościowe – chrzciny, urodziny, rocznice, komunie, stypy czy spotkania biznesowe.

Adres: ul. Kolejowa 10, Milicz

Źródło: Media

Więcej z Miliczinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *